Ne dorim copii cuminți și liniștiți și ne mai dorim sa le facem pe toate perfect, la linie, ca la carte! Dar ca la care carte, pentru ca nu prea vin copiii pe Terra cu vreun manual de funcționare după ei. Și nici noi nu facem vreo școală pentru rolul de părinte unde sa înveți cum sa fii acel părinte "perfect", frumos aranjat și parfumat chiar și în acele momente în care ți se usucă gura de la atâtea explicații și simți ca îți zvacneste o vena în cap atunci când găsești casa cu susul în jos sau când invatatoarea/ profesorul îți povestește despre neatenția copilului tău.
Dar ce sa vezi! Copilul tău nu are nevoie de un părinte perfect, nu are ce sa facă cu el. Cum adică nu are nevoie de un părinte perfect?!!? Da, asa, cum citești... Nu îi folosește perfecțiunea ta... Poți sa mergi la câte cursuri /workshop-uri de parenting și dezvoltare personala vrei, sa citești cărți, sa meditezi, sa faci exerciții de mindfullness.... Nu îți folosesc lucrurile acestea, atâta timp cât tu, draga părinte nu înveți ce este conectarea.. Conectarea la tine și la copilul tău!.... Nu are nevoie de un părinte perfect pentru ca viata nu este perfecta! Viata este imprevizibila, te ia prin surprindere uneori într-un mod dureros și crud, alteori te copleșește cu sentimente intense și experiente extraordinare... Iar copilul tău are nevoie sa învețe de la tine cum sa facă fata la toate acestea nu într-un mod perfect ci cât se poate de real.
Parenting-ul nu înseamnă ce face copilul ci felul în care vom reacționa noi la ceea ce face copilul. Când o situație devine tensionata, reacția părintelui poate sa o detensioneze sau sa ducă la declanșarea unei "furtuni emoționale".
Parenting-ul ne învață:
Să ne reglam emoțional noi ca părinți - prezenta liniștită a adultului va avea o influenta mai puternica asupra copilului decât ar putea avea țipetele vreodată.
Sa ne conectam emoțional cu copiii noștri. Copiii au nevoie sa se simtă conectați cu părinții lor pentru ca altfel nu se simt în siguranță. În acest mod copiii noștri vor fi mai mult decât fericiți - vor fi mult mai dispuși sa colaboreze.
Sa înțelegem ca este importanta îndrumarea nu controlul. Controlul duce la obedienta, îndrumarea duce la înțelegerea lucrurilor, la acțiune și luarea unor decizii înțelepte. Îndrumarea ne ajuta la creșterea unor copii cooperanți și autodisciplinati.
Copiii se bazează pe noi sa ii îndrumam în aceasta lume mare și diversa.......nu perfecta.
Sa ii îndrumam cu iubire, cu empatie și înțelegere, mereu conectați la emoția noastră, la emoția lor. Copiii noștri au nevoie sa fie ascultați atunci când vorbesc, au nevoie sa fie întrebați ce cred ei despre anumite lucruri, situații și sa li se asculte răspunsul - aceasta este rețetă perfecta pentru a fi un bun părinte.
Va îmbrățișez cu prețuire și cu toată admirația pentru cea mai de preț munca pe care, voi, dragi părinți, o duceți la îndeplinire!
Comments