top of page
Search
  • Writer's pictureAna-Maria Ciobanu

Puterea cuvintelor care vindeca



In  perioada 17 martie - 12 aprilie 2024, în Parohia Tiganasi, Protopopiatul Iasi I, se desfasoara proiectul catehetic intitulat: „Cuvinte, fapte bune și virtuți - remedii tămăduitoare în Hristos” , proiect care se înscrie în cadrul Concursului Național Catehetic, ediția a XVI-a, cu prilejul anului omagial din Patriarhia Română dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor și anul comemorativ al tuturor sfinților fără de arginți.

În acest sens, au fost  propuse trei cateheze precum și o serie de activăți conexe cu scopul de a valorifica conținutul de credință al bisericii cu privire la boală, suferință și comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele său, precum și de a întări comuniunea dintre tineri și cei aflați în suferință.

Cea de-a doua cateheză cu titlul: „Vindecarea prin Cuvânt și cuvinte” a motivat tinerii implicați în proiect să descopere și să -și dezvolte abilitatea de a folosi cuvintele frumoase pentru a aduce alinare și mângăiere semenilor, prin raportare la exemple din Noul Testament, mai precis la cuvintele: „Bucură-te!” și „Nu te teme!”, rostite de Mântuitorul Hristos. 

 

La aceasta activitate, am fost invitata sa particip de catre parintele paroh Ciprian Nani cu scopul de a le vorbi copiilor si tinerilor participanti despre cum pot cuvintele  influenta profund starea emotinala si mentala a unei persoane.

 

Pentru mine, intalnirile de genul acesta sunt pline de sens si emotie. Cand stiinta si spiritualitatea se intalnesc si servesc unui scop atat de nobil si anume de a educa minti fragede si insetate de cunoastere, nu poti simti decat bucurie. De ambele parti, cuvantul este instrumentul folosit cu maiestrie si intelepciune pentru a deschide usa cunoasterii, producandu-se astfel miracolul vindecarii.

Simt ca este un privilegiu sa pot asista la acest miracol-cand cuvantul descreteste frunti, lumineaza priviri,  dezlantuie lacrimi in siroaie si goleste inimi de grele poveri…

 

„Cuvintele blande intaresc sufletul”-asa spunea Sfantul Ioan Gura de Aur.

 Carl Rogers,unul dintre cei mai influenti psihologi din secolul al XX-lea, care s-a concentrat pe intelegerea si acceptarea neconditionata a persoanei de catre terapeut, spunea : „cuvintele pot fi ca o medicina pentru suflet”.

In lumina acestor doua citate, se contureaza legatura profunda intre psihologie si invataturile crestine. Ambele evidentiaza puterea cuvintelor ca instrumente de vindecare si imputernicire emotionala.

Pe de o parte, psihologul pioner al psihologiei umaniste sustine ca dialogul empatic si autentic poate sa vindece ranile sufletului si sa contribuie la cresterea personala iar pe de alta parte, teologul si sfantul Bisericii Ortodoxe, subliniaza rolul cuvintelor blande in intarirea sufletului si in promovarea armoniei interioare.

Se creeaza astfel o viziune integrata asupra puterii cuvintelor in vindecarea si intarirea sufletului uman.

In viata de zi cu zi, intampinam adesea momente dificile, situatii conflictuale,alegeri nepotrivite. De cele mai multe ori, in asemenea cazuri, cuvintele pe care le auzim la cei din jurul nostru pot avea o influenta asupra starii noastre emotinale si a relatiei noastre cu ceilalti si cu noi insine.

Tu cum te-ai simtit atunci cand, impovarat de gustul amarui al unei experiente neplacute, ai fost intampinat de cuvinte dure, incarcate de repros, critica, tocmai de la oamenii de la care asteptai consolare?

Atunci cand gresim ,cuvintele care vindeca nu sunt cele de critica si judecata, ci cele de intelegere si sprijin. Ele ne amintesc ca esecurile fac parte din experienta umana si ca  putem invata din ele.

In conflicte si certuri, cuvintele care vindeca sunt cele calmeaza spiritele si promoveaza dialogul constructiv. „Imi pare rau ca ne-am certat, sa ne straduim sa ne ascultam reciproc si sa  gasim o solutie impreuna”……ti-ar placea sa ti se vorbeasca asa?

I-am intrebat pe tinerii si copiii participanti ce cuvinte si-ar dori sa auda atunci cand stiu ca ceva nu au facut bine sau cand primesc o nota mica la un test, cand au incalcat o regula.

Cuvintele pe care si le doresc sa le auda de la parinti si de la profesori sunt cuvinte de incurajare si de sustinere a eforturilor lor;cuvinte care sa le aminteasca ca sunt suficient de buni si cu lipsuri si ca  merita sa fie iubiti ...cuvinte care pot alimenta flacara sperantei si determinarii in momentele de incercare.

Tu stii ce cuvinte si-ar dori sa auda copilul tau in asemenea momente? Stii ca prin cuvintele pe care i le adresezi poti pune pansament pe rana sau poti rasuci cutitul si mai tare?

Participantii la activitate, de la mic la mare, au fost provocati sa completeze cadranele unui grafic cu acele cuvinte de incurajare, de sprijin, care sa exprime iubirea si sustinerea parinteasca.

Am invatat ca este foarte important sa imi adresez mie cuvinte blande, incurajatoare ,sustinatoare si sa ma adresez celorlalti asa cum imi doresc sa mi se adreseze ei mie.

Cuvintele „grele, urate ” ies intodeauna din gura omului care simte suferinta,furie si frustare….nu sunt despre noi ci despre trairile celui care le rosteste….invatati-va copiii despre asta. Asa nu vor mai crede ca ei „sunt defecti” si ca „merita” sa li se vorbeasca urat. 

Cereti-va iertare, atunci cand sunteti lipsiti de control si vorbiti cu o persoana, folosind cuvinte care dor si lasa urme adanci pe suflet…fiecare dintre noi are puterea de a folosi cuvintele ca instrumente de vindecare si sprijin pentru cei din jurul nostru. Sa fim atenti si constienti de impactul pe care il au cuvintele noastre si sa ne straduim sa cultivam un mediu de intelegere, iubire si acceptare reciproca.

 Mintea inteleapta si inima plina de compasiune zamislesc cuvinte vindecatoare care pot transforma tristetea in fericire, deznadejdea in speranta si credinta. Ele sunt ca o lumina in intunericul serii ;intr-o inima ranita ele patrund bland si alunga umbrele ranilor adanci.

 

 

 

 

 

 

0 comments

Comments


bottom of page