top of page
Search
  • Writer's pictureAna-Maria Ciobanu

Cand teoria ne da batai de cap si practica fara teorie ne omoara!


Teoria și practica sunt două elemente fundamentale în dezvoltarea oricărui domeniu. În timp ce teoria oferă baza conceptuală și cadrul de înțelegere, practica validează și aplică aceste concepte în situații reale. Teoria furnizează informații abstracte și modele, ghidând procesul de învățare și oferind o înțelegere mai profundă  în timp ce practica adaugă dimensiunea practică, facilitând aplicarea cunoștiințelor în situații concrete.


Combinarea lor creează o sinergie care susține dezvoltarea competențelor și abilităților. În realitate, aceste două concepte sunt văzute deseori ca rivale și înțelese ca fiind două concept separate, fără legătură între ele- de unde probabil se ajunge la credința unor oameni, că a-și da cu părerea într-un domeniu, fără a deține o bază informațională, presupune că știi ce vorbești și ce faci, că ai și tu un pic de practică.


Mi s-a întâmplat, de-a lungul proiectelor derulate, să aud nu de puține ori, specialiști din alte domenii, altele decât cel al psihologiei cum "acordă" diagnostice  copiilor sau adolescenților cu siguranța că experiența din domeniul domniilor lor de activitate le permite să facă asta. Și eu, cand îmi amintesc cum am fost învățată de mentorii și formatorii mei că diagnosticul este dat de către medicul de specialitate, nu de psiholog, cu atât mai puțin de alți specialiști, mă gândesc la pseudo dibăcia dumnealor și îmi vine în minte  întrebarea, cu gândul către unul din formatorii dragi mie care ne cuprindea cu ochii minții lui, și zâmbind ironic uneori, ne întreba:


- Pe ce te bazezi, cand faci afirmația aceasta?

Mdaa, incomodă întrebare și foarte sănătoasă. Te aduce cu picioarele pe pământ și îți amintește cu ce te ocupi 😉


În multe domenii,  teoria și practica sunt interdependente. Știai  că teoria oferă Direcție  și Scop în timp ce practica adaugă experiența și îmbunătățește Adaptabilitatea la provocările reale?


Atunci când pornești către un drum necunoscut ai nevoie de o hartă, nu? Ei, cam asta este teoria. Iar practica reprezintă călătoria pe care tu o parcurgi.


Este necesar un dialog continuu între teorie și practică. Sunt cercetări care sugerează  că echilibrul dintre teorie și practică este esențial. Aceasta este, din punctul meu de vedere rețeta de succes pentru fiecare domeniu de activitate.


De exemplu, în domeniul educației sunt articole de specialitate  cum ar fi "The Relationship between Theory and Practice in Teacher Education" , care explorează modul în care teoria influențează practica în formarea cadrelor didactice, cum ajută  educatorii, profesorii, integrarea cunoștințelor teoretice cu abilitățile practice  să aplice concepte pedagogice în scenarii reale de clasă.


"Bridging the Gap Between Clinical Research and Clinical Practice"- aduce idei diferite cu scopul de  a ajuta la reducerea decalajului dintre cercetarea clinică și practica clinică și ne vorbește despre inovații recente care ajută la integrarea dintre cercetare și practică.


Teoria și cercetarea propriu-zisă se împletesc, deoarece cercetare înseamnă și premise teoretice care informează studiul practic, dar și date empirice ce informează teoria sau ipotezele.

Ceea ce este important de reținut este că teoria te ajută la înțelegerea problemei, iar practica înseamnă rezolvarea ei.


Creierul uman are abilități cognitive remarcabile care permit să înțeleagă teoria și să o aplice în practică. Capacitatea de gândire abstractă, rezolvarea de probleme, memoria și capacitatea de a face conexiuni între concepte sunt aspecte esențiale. Prin procesele cognitive, cum ar fi analiza și sinteza informațiilor, oamenii pot asimila, înțelege și aplica teorii în diverse domenii, de la știință la artă și inginerie. Practica repetată și experiențele concrete contribuie la consolidarea acestor abilități cognitive.


Ca să înțelegem mai bine despre ce am povestit, te întreb pe tine, dragă cititorule, care sunt pașii practici pe care îi parcurgi pentru a pune în aplicare ideile teoretice în viața ta de zi cu zi? Cum te simți în legătură cu modul în care îți trăiești valorile și principiile în comparație cu ceea ce afirmi în mod verbal?

Ai identificat situații în care ai avut dificultăți în a aplica teoria în practică? Care au fost obstacolele care au intervenit? Cum ai reușit să le depășești?


Până data viitoare când ne găsim aici, te îmbrățisez cu prețuire și îți doresc multă inspirație să răspunzi acestor întrebări și să îți trăiești viața cu sens!


0 comments

留言


bottom of page