top of page
Search
  • Writer's pictureAna-Maria Ciobanu

Cum facem de nu facem treaba ca la carte ?!!! Gustul dulce amarui al lui “ totul bine si frumos”


Daca este ceva dificil de dus pentru mine ca om este sa ma prefac ca lucrurile sunt bune si frumoase si totul merge ca la carte! Nu ma ajuta facies-ul. Cred ca de fapt nu sunt suficient de inteleapta si nici nu vreau sa irosesc intelepciunea asa, prefacandu-ma cat de "minunat" este sistemul si ce treaba buna facem noi impreuna, oamenii de bine, in general. Si nici timpul meu nu vreau sa il irosesc inutil, mintindu-ma pe mine si pe altii cu rezultate care nu s-au produs nici pe departe.


Am trait in cel putin ultimele 15 luni din viata mea o experienta care si-a pus amprenta intr-un anumit mod asupra mea, mod pe care sa il pot defini mai am nevoie de ceva timp. O experienta care m-a invatat ca mai am de invatat o groaza de lucruri despre oameni si care m-a facut sa descopar la mine multe lipsuri - platind un pret destul de mare din punct de vedere financiar, al timpului, energiei si emotiilor. Insa a fost alegerea mea si ramane in continuare alegerea mea, mai hotarata, asumata, de a aduce un aport in bine, celor care fac parte din grupuri vulnerabile ale societatii.


Vulnerabili cred ca suntem cu totii, este o mare calitate sa recunoastem lucrul acesta si sa acceptam ca nu le putem noi sti pe toate.


Cred ca si noi, cei care ne ascundem in spatele diplomelor, a specializarilor si a cursurilor de formare cu nemiluita, facem parte dintr-un grup vulnerabil atunci cand refuzam sa acceptam ca din punct de vedere profesional nu avem competente in toate domeniile. La nivel declarativ da, stim, ne pricepem la toate. Faptic se intampla nu de putine ori sa fim lipsiti de inspiratie si de creativitate, astfel incat singurele raspunsuri care ne vin in minte sa fie “la asta nu m-am gandit “, sau “ nu stiu cum sa fac”, “dar chiar nu inteleg ce mi se cere “.


Aceste raspunsuri le-am auzit in 15 luni de zile mai mult decat le-am auzit in 13 de ani de cand sustin ateliere de dezvoltare personala cu copiii si adolescentii…si culmea, le-am auzit de la adulti. Ce sa vezi …..si ce sa crezi. Este normal, firesc, ca si adultii sa nu le stie, sa nu le inteleaga pe toate . Insa chiar toate sa fie atat de necuprinse de ratiune, de inteligenta emotionala, de creativitate …..sau o fi vorba de nepasare, de lasa ca merge si asa, de ce mai vrea si asta acum de la noi?, de “eu nu fac ca nu mi-a spus dna director si oricum am programare la medic “- in timpul programului? ???, de lipsa bunului simt cu care stie dna secretar sa te puna la punct si sa iti vina de hac cum stie ea mai bine daca tot le dai altora de treaba !


Este noaptea mintii asezata uneori peste noi si noaptea sufletelor ratacite care cred ca pot insenina ziua de maine a unei generatii din ce in ce mai fragile si suferinde emotional - suferinde pentru ca noi cu totii stim sa vorbim atat de frumos si sa oferim atat de putin.


Apropo…sistemul nu este nava extraterestra, este ceea ce construim fiecare din noi atunci cand spunem ca totul este bine si frumos, cand raportarile sunt facute ca la carte si noi facem tot cum stim noi mai bine, caci eh, nu ne invata nimeni pe noi ce avem de facut!


Daca “momentele si schitele” mentionate aici pe scurt va suna familiare, va invit sa ascultati mai multe despre desfasurarea proiectului “Edu Empower, Imputernicire prin educatie” in emisiunea "Wk-end cu prieteni", difuzata in direct sambata 1 iulie la Radio Iasi.

0 comments

Comentários


bottom of page