top of page
Search
Writer's pictureAna-Maria Ciobanu

Lunea albastra sau noaptea mintii care ne intuneca viata cea de toate zilele


Despre ziua de luni, draga de ea, se spun atatea lucruri neplacute…vorba aceea din batrani (pe care eu recunosc ca nu am auzit-o la batranii mei strabunici si nici in familia mea, doar mult mai tarziu, pe la facultate) precum ca nici iarba nu creste. Am putea spune despre aceasta zi ca sufera chiar un abuz emotional. Aproape toata lumea s-a obisnuit sa proiecteze asupra acestei zile neputinta, incomoditatea, frustrarea fata de un nou inceput de saptamana.


Ca orice inceput, lunea poate fi un inceput promitator, inovator, satisfacator , provocator…insa noi am ales sa vedem aceasta zi ca pe o mare tragedie petrecuta in viata noastra. Cu alte cuvinte, lunea ne …..retraumatizeaza.


Am ales sa achizitionez de curand agenda unei doamne astrolog, din curiozitatea fata de acest instrument pe care dansa l-a creat pentru beneficiarii serviciilor sale. Cand am vazut cuvantul atribuit fiecarei zi de luni in primele 3 luni ale anului si activitatile potrivite acestor zile, mi s-au parut atat de pozitive incat sincer, imi doresc sa fie mereu luni.


Pentru mine, ziua de luni este ziua in care imi stabilesc agenda de lucru pentru intreaga saptamana. Iubesc sa ma trezesc dimineata devreme (la 05:30), manifestand recunostiinta ca exist, ca am acest privilegiu, sa imi fac exercitiile de respiratie, rugaciunile si sa imi promit ca incepand cu acum ma straduiesc sa fiu blanda cu mine si mai putin critica, sa imi dau voie sa fiu mai mult decat sa fac. Pentru mine, fiecare luni inseamna “ n” oportunitati care vin inspre mine.


“Specialistii” insa, nu cei in psihologie, vorbesc de pe la inceputul anilor 2000 despre cea de-a treia luni a lui ianuarie, botezata "Blue Monday", ca fiind cea mai deprimanta zi din an. De parca nu era suficient din saptamana……


Ce inseamna lunea albastra ?


Acest atribut a fost desemnat celei de a treia zi de luni din Ianuarie din cauza faptului ca in aceasta zi, intreaga omenirea realizeaza deodata ca este iarna si deci mai putina lumina solara, ca au trecut sarbatorile si cu ele s-au dus si toate economiile, cheltuite pe cadourile cumparate in (ne)stire cu sau fara sens :). Ca s-a terminat vacanta, concediul si mergem la munca, insa banii sunt insuficienti pentru a acoperi integral facturile. Ne aducem aminte de rezolutiile de anul nou de anul trecut neindeplinite in anul anterior si eventual si de cele pe care deja le-am abandonat anul acesta si astfel o stare generala de deprimare ne cuprinde pe toti - oficial !!


In realitate lucrurile functioneaza diferit si starea noastra de bine se modifica in functie de anumite imprejurari, experiente multiple cu un impact negativ asupra noastra, fara a astepta o anumita zi din calendar sa dea tonul proastei dispozitii, tristetii sau chiar deprimarii.


Ce anume sau cine este responsabil de starea mea ?


Cum este imposibil ca toti sa fim fericiti in acelasi moment sau sa evoluam in acelasi timp si acelasi ritm, asa este imposibil ca in acelasi timp toata planeta sa fie cuprinsa de un val de tristete profunda si sa traiasca o nefericire fara margini.


Nici vremea de afara, nici lipsa luminii sau/si lipsa banilor nu au insumat putere atat de mare asupra mare ca sa depaseasca suma alegerilor mele, a perceptiei personale despre ceea ce mi se intampla, a felului in care las sa ma influenteze lipsurile si a modului in care ma raportez la situatiile contextuale prin care trec.


Ei cum vine asta??? (parca te aud cum spui). Ei uite, asa bine, cum scriu….sau bine spus, cum este scris si in stele că astrele predispun dar omul dispune!!! Dispun sa ma ocup de mine, de lumea mea, o microlume intr-o lume mare . Dispunem de “N “ posibilitati si alegeri .


Asadar, aleg sa impartasesc cu tine cateva informatii si recomandari iar tu decizi ce iti este de folos sa depasesti orice “ blue monday” din viata ta.


Stii ce sa faci pentru a fi intr-o stare de bine chiar si intr-o zi de luni?


Important este sa nu fugi de ceea ce simti.


Poti simti tristete, frica, furia. Toate sunt emotii perfect normale, adevarat ca neplacute, indispensabile procesului de supravieturie: ne invata, ne motiveaza sa actionam intr-un anumit mod.


Cand emotiile acestea vin si parca nu mai pleaca orice ai face, cand simti ca se instaleaza mai confortabil cu fiecare zi ce trece o stare de neliniste, de nemultumire fara vreun motiv anume, ca te trezesti si adormi cu o amaraciune pe care o simti in centrul pieptului, ca inima parca ar da sa fuga de la locul ei….potrivit ar fi sa cauti un specialist cu care sa vorbesti despre starile acestea.


Pana reusesti sa te intalnesti cu un specialist , te invit sa ai in vedere cateva recomandari:


1. Daca dimineata soarele nu isi arata stralucirea, saluta-l !


Este vorba despre un exercitiu, “Salutul Soarelui”, format dintr-o serie de 12 posturi cu beneficii multiple ce nu pot fi separate unele de altele. Acest exercitiu este un mod de a manifesta recunostinta pentru ca esti viu ,este un omagiu adus vietii iar practicarea lui are beneficii extraordinare pentru corp-energia pe care o confera ,aliniamentul corect al corpului care duce la o mai buna circulatie a sangelui. Plamanii, sistemul nervos, inima, muschii si articulatiile iti vor multumi pentru practica constanta a acestui exercitiu .

2. Incepe ziua cu o rugaciune!


Creeaza-ti acest obicei daca nu il ai. Aseaza-ti corpul in tacere, intr-o pozitie stabila. Incetineste-ti ritmul respiratiei si directioneaza-te spre interior, concentrandu-te asupra inimii tale….poti sa iti imaginezi ca esti in centrul ei. Inspirand, incepe in gand rugaciunea pe care o stii sau daca nu stii nici una, foloseste cuvintele tale. Expira calm, linistit si continua …. inspir, expir….construindu-ti propriul ritm, concentreaza-te asupra respiratiei si inspiratiei tale si asupra cuvintelor rostite. Te ajuta ca la un moment dat sa pastrezi un timp de tacere, de-a lungul mai multor respiratii pentru a lasa sa rasune in tine cuvintele rugaciunii - mintea coboara in inima in pasii respiratiei tale si inceteaza sa mai lucreze, sta linistita si tu o simti cum sta in nelucrare.


3. Practica mindfulness !


Ce este mindfulness?

Trăirea deliberată și conștientă a momentului prezent - trezirea din comportamentele automate/învățate automat pentru a fi prezent în propria viață și pentru a participa la ea.

... fără judecarea sau respingerea momentului - observarea consecințelor, diferențierea între util și dăunător – dar renunțarea la evaluarea, evitarea, respingerea sau blocarea momentului prezent.

...și fără atașarea de momentul prezent - trăirea fiecărui nou moment, în locul ignorării prezentului prin agățarea de trecut sau anticiparea viitorului.


Si la ce ma ajuta mindfulness?

● reducerea suferintei si sporirea fericirii

● cresterea controlului asupra propriei minti

● perceperea si trairea realitatii asa cum este


4. Traieste


Hidrateaza-te, dormi fara ecrane aprinse si telefoane de jur imprejurul pernei tale, mananca ceea ce corpul tau iti cere, fa bai caldute cu sare sau dusuri lungi in fiecare seara, spune-ti un cuvant frumos in fiecare zi, ofera-ti o imbratisare, iesi la plimbare sau pune muzica preferata, da-o mai tare si danseaza cu pisica si/sau copiii, cu prietenii …danseaza cu tine, multumeste-ti pentru tot efortul pe care il faci zi de zi ca sa continui sa fii aici !


Iubeste-te pe tine si iubeste fiecare zi de luni , pentru ca luni inseamna continuitate, inseamna inceput, inseamna viata.



0 comments

Comments


bottom of page