top of page
Search
Writer's pictureAna-Maria Ciobanu

A sarbatori sau a nu sarbatori? Aceasta sa fie intrebarea?

13 Februarie 2023:

"- Maine seara ai in program ceva deja stabilit? Mi-as dori sa te uiti pe niste fise de lucru.

- Maine eu invat pentru o marire la care trebuie sa ma prezint miercuri dupa-amaiza. A fost dificil examenul la statistica si chiar vreau sa imi maresc nota, pentru mine conteaza orice punct in plus, nu are sens sa fiu nevoita sa platesc taxa la anul.

- Si nu iesi nicaieri cu prietenul tau ? Eu am incercat sa rezerv o masa pentru o cina de familie si cu foarte mare greu am reusit sa gasim un loc liber. Am si uitat de fapt ca maine este 14 februarie.

- Anaa, dar tu stii ca eu nu respect sarbatorile acestea!! Avem si noi sarbatoarea noastra de Dragobete pe 24 februarie, eu atunci sarbatoresc iubirea. De fapt, sa fiu sincera, chiar ma frustreaza faptul ca uitam de sarbatorile noastre…..si de ce ne trebuie o zi sa sarbatorim iubirea? Maine suntem bine, iesim in oras si in restul anului."


Este un fragment dintr-o discutie cu o tanara studenta in primul an la psihologie despre experienta primei sesiuni si pentru a organiza programul de voluntariat in cadrul unui proiect despre care am sa iti impartasesc cu alta ocazie. Mie imi este tare draga fata asta. Spre bucuria mea, ea este una din adolescentele care au parcurs programul de dezvoltare personala in timpul liceului, voluntar veteran al Scolilor de vara sustinute de mine in trecut si al atelierelor de dezvoltare personala si prescolari si scolarii de gimnaziu. S-a indragostit de psihologie, a participat la olimpiade dedicate acestui obiect si asa a decis sa studieze Psihologia mai departe.


Am vazut-o crescand sub ochii mei de la varsta de 14 ani, am luat parte - mi-a facut ea loc - la evenimente importante si marcante pentru ea ca om, a invatat sa planga, cu toata indarjirea ei, la ateliere de dezvoltare personala, sa accepte, sa se impace cu o parte din trecut si sa mearga frumos si drept mai departe. Tin minte la prima participare ca voluntar la Scoala de vara, a venit cu propunerea ca toti voluntarii sa isi puna telefoanele intr-o cutie cand ajung la activitate si sa nu aiba acces decat atunci cand pleaca acasa. ”De ce au nevoie de telefoane ? Facem poze cu telefonul tau!” Si de ce-urile ei nu au fost deloc putine si/sau usoare in toti anii acestia.


Ca si acest “de ce ne trebuie o zi sa sarbatorim iubirea?”


De ce ne trebuie sa sarbatorim?


Sarbatorile in general aduna oamenii, le dau un motiv sa fie impreuna si, intr-un caz fericit, sa se si conecteze unii cu altii, sa ajunga SA FIE impreuna.

Ne limităm la sinonime sau la cuvinte apropiate ca sens, ca semnificație a ceea ce definim prin „sărbătoare”. Iată o scurtă exemplificare. Putem vorbi despre „zi festivă” și „zile festive”, precum și despre „festivitate”, „solemnitate”, „serbare”, „aniversare”, „celebrare”. În legătură cu subiectul (obiectul) „sărbătoririi” ne stau la dispoziție „elogiere”, „lăudare”, „glorificare”, „omagiere”, „proslăvire”, „preamărire”.

Cu cât „sărbătoarea” este mai importantă, în sens și semnificații, cu atât este mai potrivit să recurgem la cuvinte care exprimă gânduri și emoții pe măsură.

Prin urmare, sarbatoarea ne indeamna pe mine si pe tine deopotriva la un moment de sfintenie - un timp bun pe care intentionez sa il petrec (imi fac spatiu in programul meu, renunt la anumite activitati, ma straduiesc sa inchei serviciul mai repede, ma aranjez, aleg o tinuta indragita din garderoba existenta, fara a apela la cardul de cumparaturi) intr-un loc ales, pregatit de sarbatoare. Eu personal ma duc cu gandul la prima parte din copilaria mea petrecuta la tara si imi vine in minte cuvantul “ primenire”. Ma copleseste emotia acum, in creierii diminetii cand scriu aceste randuri, pentru ca imi amintesc cum pregateam cu totii casa si ne “asezam sa traim o sarbatoare”; nu conta ca era o zi de nastere, o sarbatoare religioasa sau o sarbatoare publica.

Simt nevoia sa iti fac o martusire personala….abia acum incep sa inteleg opera lui Marcel Proust “In cautarea timpului pierdut”, opera pe care in primul an de liceu am indesat-o inapoi in biblioteca fara nici o ezitare.

Acum, omul modern al zilelor noastre cauta sa rezerve o masa in oras, intr-o locatie luxoasa, bine cotata, pleaca intr-o vacanta sau nu, fiecare dupa cum poate sau simte. Insa ceea ce ramane important este pregatirea locului in care te sarbatoresti, (asezi o floare in vaza, dai drumul la muzica preferata, pregatesti un desert) cuvintele alese, gesturile potrivite (cuvinte si gesturi care sa transmita acelasi mesaj )si …un suflet pregatit sa omagieze, celebreze momentul. Cand folosesc cuvantul sfintenie, te rog sa nu te gandesti doar la sarbatori religioase ci sa te gandesti la sfintenia actului in sine de A TRAI un moment care aduce bucurie, iti umple fiinta de emotie.

Eu cred ca asta inseamna sarbatoare, sa multumesti dimineata cand te trezesti ca plafonul este la locul lui si nu pe tine. Si sincera sa fiu, din punctul meu de vedere cred ca avem nevoie sa celebram toate sarbatorile din lume pentru a invata SA TRAIM.

Avem nevoie de sarbatori pentru a ne aminti ca suntem oameni, fiecare cu un istoric personal, de familie, de neam din care facem parte. Avem nevoie de sarbatori pentru a omagia trecutul, a trai prezentul, a vizualiza intr-un mod sanatos viitorul.

Sarbatorile ne amintesc de trecut, fara de care nu am fi astazi aici. Tu te gandesti la trecutul tau? Dar la trecutul familiei tale, la trecutul poporului din care faci parte, la trecutul ….Am petrecut jumatatea lunii februarie - luna in care se sarbatoreste si/sau romaneste iubirea si ne indreptam, fiecare in ritmul lui, catre inceputul lunii martie cand purtam (mai purtam?) martisoare colorate in piept si oferim flori femeilor. Te-ai gandit vreodata sa cauti semnificatia acestor zile si sa vezi ce sens au pentru tine? Saptamana trecuta iti scriam despre faptul ca este important sa iei contact si cu alte culturi, obiceiuri, traditii. Obisnuiesti sa cauti informatii despre zilele de sarbatoare care oficiaza evenimente, indiferent de natura lor? Te-ai gandit sa cercetezi pentru tine personal ce semnifica aceste zile ?

Invitatie sau Tema de reflectie

Vin catre tine cu o invitatie, draga cititorule. As numi-o chiar o tema de reflectie: te invit sa iti notezi ce insemana pentru tine fiecare sarbatoare cu caracter public, ce ritualuri practici si daca le practici pentru ca au sens pentru tine sau doar pentru ca asa le-ai preluat din familia ta? Ce cunostinte ai despre simbolistica acestor acte repetitive? Te-ai gandit vreodata ca ele te influenteaza chiar si intr-un mod inconstient?

Peste 3 saptamani, ne regasim aici sa evaluam importanta constientizarii ritualurilor si a incarcaturii lor simbolice asupra noastra.

Sarbatorile dau frumusete prezentului, lui aici si acum. Devin niste puncte de reper pentru existenta noastra si pot marca clipele de repaus si bucurie, te scot din obisnuinta fiecarei zile.

Sarbatorile dau motivatie viitorului. Te obliga intr-un mod placut sa tii cont in calendarul tau personal de repetarea lor. Te invita sa te gandesti, sa iti faci planuri, sa proiectezi , sa speri ca data viitoare va fi si mai bine si mai frumos.

Ca sunt romanesti sau sunt imprumutate, sarbatorile sunt momente de conectare cu noi si cu ceilalti .

Din nefericire, VIATA devine tot mai exterioara dar mai comoda, si lucrul acesta este trist. Intr-o lume in care confortul da masura lucrurilor, se naste formalitatea, se naste nimicul. Imi doresc sa te gandesti, de fiecare data cand te pregatesti de Sarbatoare, la ce si cat pierzi netraind sacralitatea zilei respective, la ce si cat castigi alegand sa DAI SENS.





Comments


bottom of page