- Anamaria, știi ce-am scris eu in lista de dorinte pentru anul acesta ?
- Ce anume îți dorește suflețelul,draga mea?
- Vreau sa fac o vacanta în Dubai!
- Dar ce este Dubai? intreabă o alta fetita curioasa.
- Este o tara? raspunde intrebator o alta copila.
- Hmmmm…..este, este acolo unde merge toată lumea, nu știu exact ce este, cum sa explic, este acolo unde vrea si mami sa mergem pentru ca este plin Internetul cu selfie-uri din Dubai.
Da, ati recunoscut deja copiii mei de la atelierul de dezvoltare personala, izvor nesecat de invataminte pentru mine.
Si daaa, plin Internetul si plina mintea noastra cu imagini despre cine nu suntem dar daca trebuie…..trebuie!!???!
Sa iti placa sa calatoresti si sa si poti este un privilegiu pentru care este bine sa fim recunoscatori. Intr-o lume in care cuvantul “criza” este intalnit din ce in ce mai des in vocabularul nostru, in mintea si trairea noastra de zi cu zi, sa mergi de unul singur, in cuplu sau cu familia intr-o vacanta aleasa dupa pofta inimii, este o binecuvantare.
Care este pofta inimii si care este pofta lumii?
Am citit odata titlul unei postari care spunea ca vara iti cumperi sanie si iarna vacante la mare. Unii dintre noi chiar mergem si iarna la mare si nu neaparat la o mare calda si insorita cu nisipuri fine ci la marea noastra rece si neagra. Daca asta ne incanta mintea si ne umple inima de o stare de relaxare si bine, este asa cum trebuie sa fie.
Uneori, ofertele “early booking “ne pot da batai de cap, pentru ca ne obosesc si ne incarca mai mult cu presiunea de a alege. Si cum sa fac cea mai buna alegere cand sunt atatea oferte! Si pe langa multitudinea lor, imi doresc sa aleg ceva extraordinar. O locatie in care nu a reusit sa ajunga nimeni din anturajul meu, nu ar fi foaaarte tare? Sau macar acolo unde merge toata “lumea buna”. Si uite asa, nimic din ce aleg pana la urma asa poate sa nu fie vacanta necesara pentru mine si /sau familia mea.
La ce te gandesti tu atunci cand iti alegi vacanta? Stiu, s-ar putea acum sa te astepti la invitatia de a scoate o foaie de hartie 😉. Ei bine, este suficient doar sa te gandesti si sa lasi raspunsul sa vina fara nici o cenzura. Te gandesti sa te bucuri de tot ceea ce destinatia respectiva iti poate oferi, sa fie o combinatie intre relaxare si actiune, sau doar vrei sa bifezi vizitarea unui loc pe care l-ai vazut frecvent in pozele prietenilor? Cand vine vorba sa iei copiii in vacanta, te gandesti ca este potrivit ca ei sa cunoasca o cultura noua, sa aiba parte de vizite prin muzee sau numai gandul la cate intrebari iti vor adresa te face sa alegi o vacanta la mare, la soare, cu burta pe salteaua baldachinului, ochelarii pe ochi, castile la urechi si telefonul aproape?
Ce spun vacantele mele despre mine?
Cand ma gandesc la vacanta, creierul meu deja se relaxeaza, cauta solutii sa reduca programul de lucru pentru a crea spatiu unei vacante. Uneori simt nevoia sa explorez locuri noi si provocatoare, sa cunosc oameni, lucrul acesta ma face sa simt ca traiesc, ma incanta si ma umple de entuziasm. Alteori, (si asta se intampla de obicei pentru vacantele de 2 zile programate pentru o infuzie de odihna) am nevoie de un loc cunoscut unde stiu ca pot dormi din plin, ma pot plimba doar de dragul plimbarii, in liniste si fara conversatii. Un loc mai putin provocator de explorat, pentru ca l-am explorat deja. Cred ca este vorba despre starea pe care o am si de felul in care ma simt atunci cand aleg sa plec in vacanta.
Depun eforturi in a fi atenta la starea mea, la ceea ce imi cere corpul, mintea si inima, la cum ma simt si care imi sunt nevoile.
Pentru tine are sens sa iti alegi vacantele in functie de ce nevoi ai?
In esenta, ne definesc alegerile noastre iar felul in care alegem sa ne petrecem vacantele poate spune multe despre noi, despre cum suntem.
Vacanta, pe langa faptul ca iti aduce o stare de relaxare a mintii, o stare de fericire, este benefica si pentru corpul tau. Este important sa fie benefica si pentru dezvoltarea ta culturala.
Cum te poate ajuta o vacanta sa te descoperi
Vacanta presupune o calatorie, deci iesire din cotidian, deconectare de la mediul in care functionezi (cel putin fizic). Nu ar fi potrivit oare pentru tine sa ai in vedere la programarea urmatoarei vacante sa te gandesti ca o data decuplat de la ceea ce inseamna “cotidian” sa te conectezi la ceea ce inseamna “sinele tau”?
Pentru asta, te invit sa ai in vedere cum poti fructifica timpul destinat vacantei, astfel incat la intoarcere sa te simti mai eliberat de constrangeri, mai bogat in experienta intalnirii cu tine, si de de ce nu, mai cultivat. Ceea ce faci pentru tine poate fi un model de buna practica pentru copiii tai - ii educi sa-si optimizeze timpul, resursele, sa traiasca viata gustand din experiente de folos, din cunoastere. Spun asta pentru ca nu de putine ori ii aud pe copii cum vorbesc despre obiceiurile parintilor lor. Daca tu nu obisnuiesti sa citesti, in lista ta de prioritati nu intra vizitele la muzee, curiozitatea de a cunoaste lucruri noi, cum traiesc si ce obiceiuri au alti oameni din tarile pe care le vizitezi , sa nu ai astfel de asteptari de la copilul tau.
Te invit sa fii deschis la nou - creierul tau iti va multumi pentru asta! Noutatea stimuleaza creativitatea si dezvoltarea creierului.
Ma gandesc la vacantele care combina experientele spirituale cu bucuria de a te conecta cu natura inconjuratoare si cu natura propriei fiinte. Mai adaug momentele in care sa te asculti pe tine dar te bucuri sa ii asculti si sa te simti ascultata de cei alaturi de care te petreci (copiii, sotul, partenerul, prietenii). Nu uit de zilele in care iti dai voie sa faci lucruri doar pentru ca tu iti doresti nu pentru ca i-ai vazut in postari pe altii ca le fac. Cred cu tarie ca sunt acestea vacantele de care si tu si eu avem nevoie pentru a ne bucura de o calitate ridicata a vietii .
Mintea mai limpede impreuna cu sufletul impacat te conduc la o viata traita mai relaxata si cu mai mult sens. O vacanta reusita este cea din care te intorci cu lucruri noi invatate despre tine, cu entuziasm si dragoste de viata, cu o noua perspectiva despre cum sa abordezi dificultatile vietii tale.
Prin urmare, invata sa iti creezi vacantele potrivite pentru tine, nu vacantele altora - viata se traieste experimentand aici si acum cu bucurie, uimire, curiozitate, sens.
Comments